Udskriv denne side

Nyheder

mandag d. 04. oktober 2010

Dansk Vand Grand Prix 2010


Fredensborg Forsyning leverer Danmarks bedste drikkevand.

Fredensborg Forsyning vandt Dansk Vand Grand Prix den 4. oktober 2010 i København.

I dag blev Danmarks mest velsmagende postevand kåret på Axeltorv i København, hvor både smagsdommere og alle der kom forbi til en smagsprøve var med til at afgøre, at det bedste glas postevand kommer fra Fredensborg Forsyning.

Funktionschef i Dansk Vand- og Spildevandsforening, Lars Fischer, var med til afgørelsen, og han har forklaringen på, hvorfor netop Fredensborg Forsynings postevand er det bedste i landet:

-Det en blød, harmonisk vand med god fylde og noget mineralsk i eftersmagen. Men det er ikke kun i Fredensborg, vandet smager godt. Alle vandhaner i hele landet leverer vand i topkvalitet, så der er ingen grund til at købe vand på flaske.

Hvad går præmien på kr. 50.000,- til.

Vi deltog med drikkevand fra Endrup Vandværk.

Endrup vandværk, som er bygget i 1979, forsyner ca. 4.300 ejendomme i Fredensborg og det omkringliggende landområde samt supplere forsyningen til Humlebæk. Endrup vandværk levere blandt andet drikkevand til Fredensborg Slot og dermed kongehuset samt et af landets mest velbesøgte museer Louisiana.  Endrup Vandværk er i god vedligeholdelsesmæssig stand og levere noget enestående drikkevand. På vandværket gennemgår grundvandet en simpel vandbehandling med iltning og filtrering.
Se rapporter for vandanalyser.

Endrup Vandværk har tilladelse til at indvinde 800.000 m3 grundvand årligt fra 7 boringer tæt ved Esrum Sø.  Grundvandet kommer fra et 35 – 40 meter tykt sandlag i Alnarpsdalen, 50 - 80 meter under jordens overflade. Alnarpsdalen er en 120 km lang dal i kalk-undergrunden der løber tværs over Skåne, Øresund og Nordøstsjælland, hvor den er 12 -13 km bred. Alnarpssandet er godt beskyttet af et 15 til 25 meter tykt lerlag og det grundvand vi pumper op forventes at have været mere end 80 år om at nå derned. Vandkvaliteten i sand- og gruslagene er generelt bedre end i kalklagene, hvis grundvand gennemgående har betydeligt større indhold af methan og svovlbrinte. Derudover bliver boredybden til Alnarpssandet 50 til 60 meter mindre end for kalkboringernes vedkommende. Til gengæld kræver udnyttelsen af grundvandet i Alnarpssandet etablering af filtre i boringerne, for at holde sandkorn tilbage.

I Danmark kan man altid gå til en hane og tappe rent og sundt vand. Det er forhold, som vi skal glæde os over, og som vi må værne om, så også generationerne efter os kan drikke naturligt vand, direkte fra undergrunden og leveret til døren af den lokale vandforsyning.

Dansk Vand Grand Prix arrangeres af DANVA og sætter fokus på de unikke smagsoplevelser og den livskvalitet, det rene danske drikkevand byder på.