Udskriv denne side

Smag - temperatur mv.

Vandets kvalitet kan være forringet om morgenen når vandet har stået stille i installationerne om natten. Blandt andet om sommeren kan der gå lidt tid før vandet bliver koldt. Brug derfor de første par minutters vand til vask, toiletskyl eller andre formål, hvor vandet ikke drikkes. Det er en god ide at have en kande med vand stående i køleskabet - så har du altid frisk og klodt vand og undgår vandspild når du skal vente på, at vandet i hanen bliver koldt. Vandet i kanden bør dog udskiftes dagligt.

Vandets smag afhænger af temperaturen. Om sommeren vil vandets temperatur ofte være højere, hvilket kan betyde at vandets smag kan virke "metallisk", som ofte fejltolkes med at vandet er forurenet. Ved at køle vandet i køleskabet, bør smagen blive bedre.

Installationer i ejendomme kan afgive metaller og lignende til drikkevandet, hvilket kan have betydning for allergikere for blandt andet nikkel. For at undgå dette skal vandinstallationerne skylles igennem, så drikkevandets opholdstid i installationerne er kortest mulig.

I Danmark er drikkevandet i hanen ofte af en meget bedre kvalitet end vand købt på flaske. Drikkevandet kontrolleres løbende og skal overholde meget strengere krav til kvaliteten end mineralvand, og så er drikkevandet langt billigere. Dog har drikkevandets kvalitet i nogle lande ikke samme standard som her i Danmark. Derfor kan det være en fordel at købe vand på flasker, når du rejser i udlandet.

Ved Dansk Vand Grand Prix 2010 blev Fredensborg Forsynings postevand kåret til det bedste i landet. Vi deltog med drikkevand fra Endrup Vandværk. Beskrivelsen af vandet lyder således: blød, harmonisk vand med god fylde og noget mineralsk i eftersmagen. Dansk Vand Grand Prix arrangeres af DANVA som sætter fokus på de unikke smagsoplevelser og den livskvalitet, det rene danske drikkevand byder på.