Udskriv denne side

Bortskaffelse af batterier

Kom af med dine batterier på en nem og miljørigtig måde

- Læg dine batterier på skraldespandens låg.

Hvis du har eget skraldestativ – kan du få skraldemanden til at tage dine brugte batterier med.

Knyt en knude og brug låget

Husk, at de brugte batterier samles i en gennemsigtig plastpose fx en frysepose. Posen lukkes med en knude og lægges oven på låget af skraldespanden dagen inden eller samme dag som skraldespanden bliver tømt. Skraldemanden tager så posen med, når han alligevel tømmer affaldssækken.
For skraldemanden er det vigtigt at posen er lukket med en knude, ellers kan batterierne trille ud på jorden. For personalet, der skal sortere batterierne senere, er det vigtigt at posen er gennemsigtig, så de kan se hvad posen indeholder.

Brug posen til alle typer af batterier

Batterierne fra cykellygten, diskmanden, mobiltelefonen, elektrisk legetøj, høreapparatet, fotoapparatet, fødselsdagskortet, armbåndsuret, den elektriske tandbørste osv. osv., kan alle komme i posen. Den eneste undtagelse er bilakkumulatorer. De skal stadig afleveres på genbrugspladserne som farligt affald.

Miljørigtig behandling

Når batterierne er indsamlet, vil uddannet personale sortere dem i forskellige typer, afhængig af den efterfølgende behandling. Nogle kan genanvendes og andre skal opbevares på en miljøgodkendt losseplads.
Der bliver i dag arbejdet meget for, at batterierne i fremtiden i større omfang kan genanvendes, så materialerne kan bruges igen til andre formål.

Batterier indeholder miljøfarlige stoffer.

Nogle typer af batterier indeholder tungmetallerne cadmium, bly, kviksølv eller nikkel. Disse stoffer er meget skadelige for mennesker og dyr, hvis de bliver spredt i naturen. Derfor skal man ikke putte batterier i skraldespanden, da der ved den efterfølgende forbrænding sker en spredning af netop disse stoffer.

Endnu en god grund til at samle alle batterier ind er, at mange batterier i dag kan genanvendes. Metallerne, som batterierne er lavet af, anvendes igen til andre formål. Det er sund fornuft.

Det kan være svært at skelne batterityperne fra hinanden. Der kan også være ældre batterier, som stadig indeholder kviksølv. Ingen batterier hører derfor hjemme nede i skraldespanden.

 

» Se her listen med tilsluttede steder, i Fredensborg Kommune, der modtager batterier og malerrester m.v.