Kæmpefisken, foran Kulturværftet i Helsingør 2020, satte fokus på plastikaffald fra havet.

Kæmpefisken, der er fremstillet af opfisket plastikaffald i bl.a. Øresund, sætter fokus på affald og bæredygtighed (Foto: Helsingør Havn 2020)

Nyhed

Producer mindre affald

Vi smider ca. 800 kg husholdningsaffald ud om året per dansker. Det gør, at vi ligger i toppen i Europa (Kilde: Miljøstyrelsen). En del af ressourcerne udnyttes i dag, ved at vi sorterer og genanvender affaldet. Men vi kan starte skridtet inden, og være bevidst om hvor meget af det vi køber, der ender som affald senere. Ved at forebygge og reducere affaldsproduktionen kan vi påvirke klimaet og miljøet endnu mere i en positiv retning. Derfor har vi lavet en guide med syv gode råd til at reducere affald i husholdningen.

affaldshieraki
Affaldshierarkiet affaldsbekendtgørelsens § 13

Affaldshierakiet

Affald er i mange tilfælde en værdifuld ressource, og ved behandlingen skal det derfor overvejes, om affaldet kan klargøres til genbrug, eller om det kan genanvendes. Kun hvis det ikke kan lade sig gøre, går man videre til anden nyttiggørelse (forbrænding til energi) eller bortskaffelse.

Det skjulte ressourceforbrug

Blandt de ting, der ryger i skraldespanden er mad, der kunne have været spist, sammensatte emballager, der er svære at genanvende, elektronik der fortsat virker, og tøj der ikke er slidt op. Det er spild af ressourcer og dårligt for miljøet. 

Når vi køber en ting, fx en mobiltelefon, og senere smider den ud, skaber vi affald. En mobiltelefon vejer mellem 100 og 200 gram og bliver til samme mængde affald. Men der blev også brugt ressourcer og skabt affald, da telefonen og dens komponenter blev produceret. Det kaldes produkternes skjulte ressourceforbrug.

En mobiltelefon er årsag til et skjult ressourceforbrug på 26 kilo. Det er langt over 100 gange telefonens vægt. En tørretumbler har et ressourceforbrug på ca. et ton og et fladskærms-tv på 2,6 tons. Det betyder, at det samlede skjulte ressourceforbrug per dansker er på over 70 tons. (Kilde: Miljøstyrelsen).

Tøj er en stor klimasynder. Hver gang der skal produceres nyt, kræver det vand og ressourcer, der udleder CO2. Fx kræver det 1.400 liter vand at producere en T-shirt. Ifølge Nordisk Ministerråd svarer CO2-udledningen fra produktionen af en gennemsnitlig danskers tekstilforbrug, til at køre ca. 2.143 km i bil. Hvert år du bruger dit tøj, sparer du altså både penge og på CO2-regnskabet. (Kilde: Danmarks Naturfredningsforening)

Her er der 7 gode råd til at skabe mindre affald i husholdningen:

 

1. Køb kvalitet

Måske skal du betale lidt mere for den gode kvalitet, men til gengæld holder det længere - og produkter af god kvalitet egner sig desuden bedre til reparation, genbrug eller videresalg. 

2. Reparér dine ting

En stor del af de apparater, der smides ud, kan repareres. Mange af husholdningsapparaterne, der bliver afleveret på genbrugspladsen, er slet ikke gået i stykker. Find inspiration her:

3. Lad tingene gå videre

Del, giv, byt, lån, køb genbrug, doner, sælg og brug lejeordninger. Det forlænger tingene/tøjets levetid og er igen med til at spare på ressourcerne. Brug fx:

  • Direkte genbrug på genbrugspladserne: Norfors samarbejder med de frivillige organisationer Røde Kors, Kirkens Korshær og Folkekirkens Nødhjælp om Genbrugshytten - direkte genbrug på genbrugspladserne.
  • Velgørende organisationers genbrugsbutikker til det tøj, der kan genbruges.
  • Deleordninger med naboen eller i boligforeninger - af haveredskaber og maskiner.
4. Brug igen og igen

Brug dine gamle ting på nye måder. Mange produkter og emballager kan genbruges.

5. Køb noget, der aldrig bliver til affald

Gå efter miljøvenlige oplevelser, og køb spil, musik og film som downloads. Biografturen eller museumsbesøget skaber kun lidt affald. Du kan låne bøger, e-bøger og lydbøger på biblioteket i stedet for at købe. Giv oplevelser i gaver.

6. Spar emballage
  • Køb produkter med minimal emballage: Undgå at købe mad og andre produkter med unødig meget emballage. 
  • Brug emballagefri indpakning: Brug madkasser i stedet for plastposer og stanniol. Brug bøtter og patentglas til madrester.
  • Undgå engangsemballage og engangsartikler: Brug vandflasker der kan genbruges (påfyld med postevand - køb ikke flaskevand), undlad at købe to-go kaffe eller medbring dit eget krus. Køb en gammeldags barberskraber i stedet for engangsskabere...mv.
  • Overvej dine web-køb: kan det købes i lokale butikker - eller om du kan påvirke emballagemængderne (ved at vælge/stille krav til leverandører, der har miljøvenlig emballage politik).
7. Spild mindst muligt

Tænk på dine vaner og køb kun det, du har brug for. Undgå madspild (brug dine madrester til nye retter).

Sig nej-tak til trykte reklamer (der findes apps til mobilen, hvor du kan have alle reklamerne samlet, og de fleste aviser/reklamer findes som en e-avis/-reklame).