Juletræ og gaver

Indpakningspapiret og gavebånd, fra gaverne under træet, kan IKKE genanvendes som Papir.

Aktuelt

Har du styr på jule- og nytårsaffaldet?

Julen er den tid på året, hvor der opstår mest affald.

Den søde juletid er over os. Vi skal spise god mad og der skal julehygges. Men julen er også den tid på året, hvor vi samler mest affald. Vi køber stort ind og efterlader os store mængder pap, gavepapir og andet affald.

Juleaffaldet indeholder mange gode ressourcer, som kan blive genanvendt til gavn for miljø og klima – det kræver bare, at det bliver sorteret korrekt.

Sådan håndterer du jule- og nytårsaffaldet korrekt:

Juletræet

Har du en have, kan du kompostere det, eller du kan bruge grenene som dække omkring planterne, der har brug for beskyttelse henover vinteren. Hvis du vil aflevere det, skal det på genbrugspladsen i bunken til haveaffald. Husk at tage al pynt samt juletræsfod af inden aflevering. pyntegrønt skal ligeledes afleveres på genbrugspladsen som haveaffald.

Juletræer kan IKKE afleveres som storskrald.

Gavepapir

Det meste gavepapir egner sig ikke til genanvendelse, da det ofte er belagt med plastik (og glimmer). Det betyder, at du IKKE må lægge gavepapir og gavebånd i din papirbeholder og heller ikke i containeren til papir på genbrugspladsen. Du skal derimod komme det i skraldespanden til restaffald eller aflevere det i containeren til småt brændbart på genbrugspladsen.

Hvis gavepapiret ikke er overfladebehandlet – dette vil ofte være brunt og have en ru overflade – så kan det sorteres som papir.

Juledekorationer og fyrfadslys

Juledekorationer er ofte pyntet med gran og andet organisk materiale, der ligesom juletræet kan komposteres - enten i din egen have eller afleveres som haveaffald på genbrugspladsen. Tørt ler og oasis kan du enten smide i skraldespanden til restaffald eller til småt brændbart på genbrugspladsen. 

Metalholdere fra fyrfadslys kan fint genanvendes. De skal blot være fri for stearin - og det er de som regel, når de er brændt ud. Læg dem i beholderen/containeren til metal.

 
Pap fra indpakning

Pap fra indpakning - og papkasser fra den den store nethandel i disse dage - skal du enten aflevere i din pap beholder/container eller på genbrugspladsen. Det gælder også bølgepap.  

Sildeglas, vinflasker og andre glasemballager

Sildeglas, vinflasker og andre glasemballager kan du lægge i glaskuber/container til glas. Og ellers kan du aflevere glasemballager på genbrugspladsen. Men husk at tømme dem, inden du lægger dem i. Metallåg fra glasemballager kan med fordel sorteres til Metal.

Madaffald og stegefedt

Madaffald og andet køkkenaffald skal smides ud som madaffald. Husk at fedtet fra anden, gåsen eller flæskestegen ikke må skylles ud i vasken (eller i toilettet), da det kan størkne og stoppe afløbet eller kloakken. Hæld for eksempel fedtet i en tom juice/mælkekarton og derefter til restaffald. Størknet stegefedt kan også skrabes ned i en af de grønne poser til madaffald (for at undgå lækager kan du evt. supplere med en ekstra madaffaldspose uden om).

Elektroniske apparater og batterier

Elektroniske apparater finder man under rigtig mange juletræer den 24. december. Det kan være en ny computer, mobil, hårtørrer, spillekonsol eller måske en ny foodprocessor ;-)

Det betyder også, at de gamle apparater ofte sendes videre. Hvis de virker er det klart det bedste at sende det til direkte genbrug, så andre kan få glæde af det.

Hvis du har elektronik, der ikke virker længere, skal du aflevere det på genbrugspladsen ved elektronik (husholdningsapparater).

Større elektronik kan også afleveres som Storskrald!

Småt elektronik og brugte batterier kan du aflevere i hver sin klare pose og lægge den på låget af din beholder til mad- og restaffald. Så tager skraldemanden det med, når han henter dit skrald. Det gælder også julekortet med musik, som er forsynet med batterier eller ledning.

Lyskæder

Hvis lyskæden ikke virker længere, skal den bortskaffes som elektronik. Aflever den på genbrugspladsen (eller få den afhentet som storskrald). Lyskæder må ikke komme til glas, plast eller metal.

Fyrværkeri

Fyrværkeri, der er futtet af, kan du lægge i skraldespanden til restaffald - eller til småt brændbart på genbrugspladsen. Drejer det sig om ubrugt fyrværkeri eller ”fusere”, skal det til farligt affald: spørg pladsmanden på genbrugspladsen!

Glædelig jul og godt Nytår!

 

Emne