Drift lige nu

Nyt fælles vandressourcecenter

Fredensborg Forsyning og Novafos undersøger muligheden for at etablere et nyt fælles vandressourcecenter – som skal rense spildevandet fra borgere og virksomheder i kommunerne Fredensborg, Hørsholm, Allerød, Rudersdal og dele af Furesø Kommune.

Kort vandressourcecenter
Prikkerne på kortet viser de 11 renseanlæg, der kan erstattes af et nyt fælles vandressourcecenter, med udledning af renset spildevand til Øresund.

Baggrund og formål

Fredensborg Kommunes tre renseanlæg (Nivå, Fredensborg og Karlebo renseanlæg) har ikke tilstrækkelig kapacitet - eller muligheder for udvidelser - til at kunne imødekomme fremtidens behov og krav til rensning af spildevandet, grundet i:

  • Befolkningstilvækst

  • Øgede regnvandsmængder og ekstremregn

  • Skærpede miljøkrav til spildevandsrensning og spildevandsslam

  • Øget driftssikkerhed

  • Bedre arbejdsmiljø

 

Hvad kan et fælles vandressourcecenter

Et højteknologisk og fælles vandressourcecenter har følgende fordele:

  • Løser arealbehov til fremtidige udbygninger
  • Udnytter spildevandet som varmekilde/ produktion af energi (fjernvarme og biogas)!
  • Imødekommer de skærpede krav til rensning (fosfor og kvælstof, miljøfremmede stoffer mv.).
  • Omdannelse af spildevandsslam til gødning ved pyrolyse (pyrolyse kan reducere uønskede stoffer som medicinrester, tungmetaller, mikroplast og PFAS i slammet og samtidig bevare vigtige stoffer som fosfor). 
  • Klimasikring af procesanlæg og installationer.
  • Reduktion af CO2-udledning og klimabelastning – energiforbrug, udledning af miljøfremmede stoffer, lattergas og andre drivhusgasser.
  • Stordriftsfordele – spare penge for forbrugerne ved, at gå sammen med andre kommuner.
  • Et moderne renseanlæg kan gøres overdækket og indkapslet - til fjernelse af både støj- og lugtgener.  
 

Placering

Både Novafos og Fredensborg Forsyning har undersøgt, hvordan deres renseanlæg kan gøres klar til fremtidens krav. Novafos har længe arbejdet på at samle rensningen af spildevand for Allerød, Rudersdal, Hørsholm og en del af Furesø, men det har været en udfordring at finde en egnet placering til et fælles vandressourcecenter i en af ejerkommunerne. Sideløbende har Fredensborg Forsyning undersøgt mulighederne for at udvide Nivå renseanlæg, så fremtidens vandmængder og rensekrav kan håndteres. Det viste sig umuligt at udvide anlægget det sted, det ligger i dag.
 
Fredensborg Forsyning og Novafos er derfor, i efteråret 2022 efter politisk ønske, gået sammen om at afsøge muligheden for at etablere ét fælles, højteknologisk vandressourcecenter for de 5 kommuner, inden for Fredensborg Kommunes grænser. Det fælles vandressourcecenter skal sikre en grønnere og mere omkostningseffektiv spildevandsrensning til borgerne i kommunerne.
 

Mulige placeringer til det fælles vandressourcecentre fortsætter i 2023. Placeringerne skal leve op til mange krav, blandt andet: 

  1. Det fælles vandressourcecenter skal ligge i god afstand fra naboer og tæt på Øresund, hvor det rensede spildevand skal udledes. 
  2. Det fælles vandressourcecenter skal ligge tæt på fjernvarmenettet, så vi kan udnytte det store potentiale for grøn varmeproduktion fra spildevandet. 
  3. Arealet skal desuden være stort nok, så der er plads til at vandressourcecenteret kan blive udbygget, efterhånden som der over årene kommer nye krav til rensning af spildevandet.
 

Beslutning træffes i 2024

I 2022-2023 arbejder Novafos og Fredensborg Forsyning på placeringsanalyser samt strukturplaner og miljøvurderinger for et fælles renseanlæg. Politikere og borgere inddrages undervejs. 

I 2023-2024 kommer strukturplaner og miljøvurderinger i offentlig høring, så borgere og andre interesserede får mulighed for at kommentere og give høringssvar. 

Politikerne i kommunerne, Fredensborg Forsynings’ bestyrelse og Novafos’ bestyrelse skal i 2024 træffe beslutning om, hvorvidt man vil gå videre med at projektere et fælles renseanlæg og gennemføre næste skridt i myndighedsbehandlingen. Her skal der f.eks. udarbejdes tillæg til spildevandsplaner, lokalplan, en miljøkonsekvensrapport (VVM), Natura 2000-vurdering og udledningstilladelse.

 
 

Læs mere på projekthjemmesiden for