Fisk
Nyhed

Hjælp fisken - Drop bilvask hjemme

Hvis du vælger at vaske bilen i indkørslen, leder du miljøfarlige stoffer uden om renseanlægget og ud i vandmiljøet. Det sker, hvis du vasker bilen et sted, hvor der er separatkloakeret.

Ikke alle ved, at der findes to kloaksystemer. Langt den største del (ca. 85 %) af de kloakerede ejendomme i Fredensborg Kommune er separatkloakeret - hvilket betyder, at der er ét rør til regnvand og ét rør til spildevand.

I separatkloakerede områder ledes husspildevandet (fra toilet, bad og køkken) til et renseanlæg, mens regnvand (fra tage, terrasser, veje mv.) løber næsten urenset ud i vandløb eller søer - for til sidst at ende i havet.

Separatsystem
Separatsystem. Renseanlægget modtager kun spildevand. Regnvand ledes direkte til sø, å eller hav.

Vandet fra bilvasken, der ender i risten i din indkørsel eller ved kantstenen, bliver ikke renset, men ledt i regnvandsrøret direkte ud i vandløb. Hvis sæbevand og andre miljøfarlige stoffer (olie, bremsestøv, tungmetaller, dækrester/mikroplast mm.) ender i vejristen, har det derfor direkte konsekvenser for de fisk, smådyr og insekter, der lever i vandløbene.

Brug vaskehal til bilvask

Når du benytter en vaskehal til bilvask, sikrer du, at olie og andre miljøfarlige stoffer håndteres korrekt. Vaskehallens spildevand løber nemlig gennem et sandfang og en olieudskiller eller et biologisk renseanlæg. Her bliver snavs fra bilen opfanget, inden det overskydende vand bliver ledt hen til renseanlægget.

Herudover doserer vaskehallerne nøje deres vaskemidler til de enkelte typer af bilvaske samt begrænser vandforbruget markant sammenlignet med manuel bilvask derhjemme.

Vær med til at holde liv i dit vandløb:

  • Vask din bil ved en vaskehal ( og med svanemærket bilvask).
  • Rens dit tag, dine fliser og dine havemøbler med rent vand uden brug af algerens/miljøfarlige kemikalier.
  • Skyl overskydende sæbevand, fra fx vask af vinduer, ud i toilettet eller vasken.
  • Aflever rester af maling, kemikalier og olieprodukter på genbrugspladsen - hæld det ikke i vejristen!
Emne