Udskriv denne side

Spar på vandet!

Vores grundvandsressource er begrænset. Derfor bør du spare på drikkevandet, hvor det er muligt. Undgå havevanding og løbende vandhaner uden formål og vær opmærksom på dine vaner.

Kontroller jævnligt efter om der er utætte vandinstallationer på din ejendom. Dette kan gøres ved at aflæse vandmåleren om aftenen, når alle er gået i seng, og igen om morgenen før nogen bruger vand. Hvis aflæsningerne er forskellige, tyder det på, at der er utætheder i vandinstallationerne, som skal udbedres.

En dryppende vandhane eller især et toilet, hvor vandet står og løber koster dyrt - og kan nemt koste flere tusinde kroner om året! Derudover kan du have gavn af følgende råd:

20 VANDVITTIGE GODE SPARERÅD:

 

 1. Skift til vandsparehaner (evt. berøringsfri vandhane) og sparebrusere, når du køber nyt.
 2. Med etgrebs-armaturer i håndvaske og køkkenvaske og armatur med termostat i badet, opnår du hurtigere den ønskede vandtemperatur og undgår at spilde vand til indregulering af temperaturen.
 3. Tag brusebad i stedet for karbad.
 4. Prøv at begrænse længden af dine brusebade og luk eventuelt for vandet, når du sæber dig ind.
 5. Luk for vandet når du børster tænder eller barberer dig.
 6. Hold øje med utætte haner og løbende cisterner.
 7. Når du skal købe nyt toilet, køb et to-skylstoilet, der kun skyller med hhv. 2 og 4 liter. Gamle toiletter skyller med ca. 9 liter.
 8. Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op.
 9. Vasker du ikke op med opvaskemaskine, så vask op i en balje og ikke under en rindende vandhane.
 10. Se efter energimærke, vandforbrug og elforbrug, når du køber ny vaskemaskine. Gå efter A++ eller A+++ for lavt elforbrug. Vandforbruget afhænger af maskinens kapacitet: 3-5 kg tøj: 39 liter pr. vask, 6-7 kg tøj: 44 liter pr. vask, 8 kg tøj: 56 liter pr. vask. Køb ikke en større maskine, end du har behov for, da du så vil have en tendens til ikke at fylde den op.
 11. Brug vaskebold i vaskemaskinen og spring forvasken over.
 12. Brug en balje når du skyller frugt og grønt og brug vandet til havevanding bagefter. Undgå rindende vand!
 13. Sæt en flaske vand hver dag i køleskabet så drikkevandet bliver helt koldt, så behøver du ikke lade vandet løbe hver gang du skal have koldt vand at drikke.
 14. Du behøver kun lidt vand i gryden, når du koger grønsager mm. Hvis låget slutter tæt klarer dampen kogningen.
 15. Brug spand og børste/klud ved bilvask i stedet for vandslange (eller brug vaskehallen).
 16. Havevanding bør ske med vandkande i stedet for med haveslange og helst om aftenen, hvor fordampningen er mindst.
 17. Lad være med at vande græsplænen.
 18. Opsamling af regnvand er med til at spare på vandforbruget og kan benyttes til havevanding, krukker, vinduesvask og bilvask. I køkkenhaven kan du dog ikke bruge regnvandet, fordi regnvandet efter passage på tagflader, tagrender og nedløbsrør kan indeholde forurenende og sundhedsskadelige stoffer! Regnvand er faktisk ofte rigtig godt til bilvask og mange planter fordi regnvand indeholder mindre kalk end vand fra vandhanen.
 19. Drop spa, pools og store badebassiner. På varme sommerdage kan man til de mindre børn bruge en stor balje eller et mindre badebassin. Skal hele familien i vandet, kan I tage på stranden eller i svømmehallen. Vandet fra de store pools/bassiner kan heller ikke genbruges til havevanding eller andet, fordi man ofte tilsætter kemikalier som f.eks. klor.
 20. Tjek måleren. Det vil altid gøre det nemmere at holde vandforbruget nede, hvis man som gulerod med jævne mellemrum kan glæde sig over besparelserne :-)

 

Du er forpligtiget til at lukke af for vandhaner og ledninger du ikke benytter - eller som ikke skal bruges i længere tid, for eksempel i sommerhuset.